Het begin

Op haar vierde begint ze met tennis, op dezelfde club als Jevgeni Kafelnikov. Van zijn vader krijgt Maria zelfs haar eerste racket. Had hij het talent in haar ogen gezien?
Twee jaar later zag Martina Navratilova Maria spelen en was betoverd en adviseert haar ouders een goede coach in Amerika te zoeken. Zeven jaar oud, fanatiek en vol wilskracht vertrekt Maria naar trainer Nick Bollettieri in Florida.
Hij tergt haar, coacht haar, traint haar en kweekt een kampioene. Ze krijgt een beurs en een sponsorcontract bij het grootste marketingbureau ter wereld IMG. Helaas moet haar vader ergens anders werk zoeken, waardoor weinig tijd overblijft om haar op te voeden.
Nick Bollettieri wordt voor haar een tweede vader.

Jarenlang beult Maria zich af op de tennisbanen en in 2001 maakt “Masha” op 14-jarige leeftijd haar profdebuut in Sarasota.
Vanaf dat moment wordt ze steevast vergeleken met het andere Russische talent: Anna Kournikova. Maria geeft altijd aan niet graag vergeleken te willen worden met Anna, Maria wil gewoon tennissen.
Eind 2003 stapt ze definitief uit de schaduw van Kournikova door het toernooi van Tokio op haar naam te schrijven. Kournikova heeft in haar hele carrière geen enkel WTA-toernooi gewonnen. Maria staat inmiddels op zevenentwintig titels.

Wat maakt haar zo goed? Maria laat zich zowel mentaal als fysiek door niemand omver blazen.Ze oogt rank en meisjesachtig, maar ze produceert ballen die zo hard zijn dat oersterke vrouwen als Serena en Venus Williams er niet tegen bestand zijn.


WIMBLEDON 2004

Na elk punt neemt ze de tijd zich voor te bereiden op het volgende moment.Ze ademt rustig in, wiebelt wat op haar voeten ,plukt aan haar racket en pas dan draait ze zich om, laat de bal twee keer stuiten en mept de ballen vervolgens als een man over de baan.

In 2004 laat Maria de tenniswereld versteld staan. Met een elegantie behorende bij een prinses beweegt ze over de baan. Mensen raken niet alleen onder de indruk van haar eigen schoonheid, maar vooral van de schoonheid van haar spel. Het hoogtepunt komt in juni als ze met oogstrelend tennis Wimbledon weet te winnen.
Na Martina Hingis is ze de jongste winnares ooit. Door haar sympathieke voorkomen weet ze het gehele publiek voor zich te winnen.

The Masters is het laatste tennistoernooi van het jaar 2004, waarin de acht beste speelsters van het jaar het nog eenmaal tegen elkaar opnemen.
Maria weet dit prestigieuze Masters in Los Angeles (pas de tweede debutant ooit na Serena Williams die The Masters de eerste keer wint)op haar naam te schrijven door in de finale Serena Williams in drie sets te verslaan.. Met de winst van het Masters-toernooi laat Maria zien geen eendagsvlieg te zijn.

De komende jaren zullen ook haar Russische lakeien Elena Dementieva, Anastasia Myskina,Nadia Petrova en Svetlana Kuznetsova de tennistop bestormen.Nog een supertalent uit de Russische school is ongetwijfeld haar beste vriendin Maria Kirilenko. Naast de tenniswereld ligt ook de financiële wereld aan de voeten van Maria; marketingdeskundigen verwachten dat ze tussen de 75 en 150 miljoen euro aan haar carrière zal overhouden.

Naast haar talent heeft Maria een echte winnaresmentaliteit. Ze zal zich niet laten verleiden door de glitter en glamour die op haar afkomt. Haar streven is de absolute top van de wereld te bereiken, en op 22 augustus 2005 is het dus gelukt om als 18 jarige de # 1 op de Sony Ericsson WTA singles rankingslist te bezetten en is daarmee ’s werelds beste tennisster.


Een van haar bekende uitspraken is o.m.
“I’m not the next anyone. I’m the first Maria Sharapova.”

– Woonplaats: Bradenton, Florida, USA
– Geboorte datum: April 19, 1987
– Geboorteplaats: Nyagan, Russia (Siberian Region)
– Lengte: 1.88 m
– Gewicht: 59 kg
– Speelt: Rechtshandig
– Trainer:Thomas Högstedt
– Opleiding bij: Nick Bollettieri in Florida
– Prof : sinds 2002
– Eerste toernooizege: Japan Open; Tokio, 2003
– GrandSlam titels: Wimbledon 2004 – US Open 2006 – Australian Open 2008 – French Open 2012
– Totaal aantal toernooizeges:27
– Kleding Sponsor: Nike


Reclame contracten o.a. met:Palmolive,Canon,Motorola,Landrover,Tag Heuer & Sony Ericsson.Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s